06 November 2011

Week before Mid-term break

Seperti semester-semester lepas, setiap kursus wajib mengadakan minggu sempena kursus yang mereka ambil. Pada semester ini, mungkin bersempena dengan perpindahan kami ke Puncak Alam, Kursus Pengangkutan (TransCILT Society) dan juga Kursus Pengurusan Operasi (OPEMS) bergabung tenaga untuk mengadakan minggu yang dikenali sebagai 'TransCILT and OPEMS week'.

Minggu tersebut adalah minggu antara hari yang sibuk bagi kami-TransCILT Society dimana kami di arahkan untuk membuka booth. OPEMS tampak lebih dasyat dengan menjemput wakil dari agensi kerajaan dan swasta untuk sertai booth mereka berbanding kami yang hanya menjual makanan dan beberapa jenis tudung. Memang nampakk TransCILT Society cikai. Ini mungkin kerana mereka lebih bersedia daripada kami. Bukan kerana kami malas walaupun secara jujurnya memang begitu, tapi alasan lain adalah kerana tempoh diberikan kepada kami utk buka booth adalah kurang dari 10 hari termasuk hari cuti bekerja. Tidak seperti mereka yang tahu mungkin sebulan lebih awal atau lebih. Tidak sesuai jika kami menjemput wakil dari agensi dengan memberi masa yang singkat. So unprofessional.

Minggu tersebut nampak agak kelam-kabut dan tidak nampak akan wujudnya TransCILT society itu sendiri. Tidak seperti semester lepas di mana TransCILT Society nampak lebih profesional dengan minggu itu adalah minggu khas bagi penuntut kursus Pengangkutan itu sendiri. Dengan erti kata lain ia sepatutnya berasingan. Kecuali acara tersebut adalah secara besar-besaran. Eh.. No offence ya..

Seperkara lagi, aku masih kurang pasti apa relevannya kursus pengangkutan diletakkan di bawah naungan pengurusan perniagaan. Walhal kami lebih tertumpu kepada Fakulti kejuruteraan, takpun fakulti ape ntah lagi 1 yang diwartakan oleh Syed (fac nak hebat).

Semakin lama kami belajar tentang pengangkutan di Malaysia, semakin kami yakin Malaysia memang memerlukan kami sebagai Menteri di Jabatan Perdana Menteri dan juga di beberapa agensi lain yang berkaitan dengan pengangkutan. Aku juga yakin salah seorang dari batch kami akan jadi 'Urban Transport Planner'. Memastikan tempat yang maju lebih terancang dan memastikan kurangnya congestion. Sumpah aku berharap pengangkutan awam di Malaysia menjadi setaraf dengan United Kingdom ataupun Singapura.

InsyaAllah

Tiada ulasan:

Catat Ulasan